TRIO A LÁ KODÁLY – KORTÁRS JAZZ ÉS KAMARAZENE

2013. 07. 16.

Trio a lá Kodály egy újszerű és üde színfolt a hazai kortárs kamarazene és a progresszív jazz palettáján.
A formáció elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály műveire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére.
A zenekar Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója (2012.) alkalmából kortárs zenei felfogásban kívánja feldolgozni és bemutatni az egyik legkiválóbb magyar zeneszerző és zenepedagógus műveit. Az interpretációkban teret nyer a kollektív improvizáció is, hangsúlyozva a kiindulópontot adó művek és a zenekar  által megfogalmazott új művek élő zenei szövetként való értelmezésének fontosságát.
A Kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálja bemutatni a közönségnek.
A formáció három hangszer: tárogató, ütőhangszerek és zongora összhangjára építi a  produkciót. Nagy figyelmet fordítnak a tárogató  megismertetésére is, oly módon, hogy kortárs zenei kontextusokban mutatják meg a hangszerben rejlő zenei lehetőségeket.

A zenekar tagjai:

Oláh Dezső – zongora
Erdő Zoltán - klarinét, tárogató
Tar Gergely - ütőhangszerek