Afrikába is elvitte a magyar népdalokat a Kodály Spicy Jazz

2017. 11. 01.

Franciaországban, Olaszországban és Marokkóban mutatta be Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalok jazz feldolgozásait szeptemberben és októberben a Kodály Spicy Jazz. A zenekar a külföldi fellépések között itthon új videóklipet készített és új dalokon is dolgozik, amelyek az első nagylemezükön jelennek meg 2018 elején.

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére külföldön is bemutatta dalait a Kodály Spicy Jazz szeptemberben és októberben. A zenekar, amely Kodály által gyűjtött magyar népdalokat dolgoz fel könnyed, instrumentális jazz stílusban, szeptember 6-án a franciaországi Strasbourgban adott koncertet az Európa Tanács őszi ülésének első napján, a magyar V4 elnökség megnyitására szervezett eseményen.
A zenekar szeptember második felében az olasz fővárosban, Rómában ismét többnapos „utcazenélésbe” kezdett a JazzMobil nevű járművel. A két oldalról nyitott kisbusz az utcákat járta, a belsejét pedig úgy alakították ki, hogy négy zenész és hangszereik kényelmesen elférjenek benne, ugyanakkor a járókelők jól láthassák és hallhassák az elsuhanó produkciót. A jármű folyamatos mozgásban volt Róma utcáin, de időnként megállt egy-egy forgalmas, központi helyen, ahol meg lehetett hallgatni az ingyenes koncerteket. A JazzMobil különlegessége, hogy idén a Kodály Spicy Jazz zenekar utazott rajta, vagyis a magyar népdalok feldolgozásai játszották a főszerepet a repertoárban. A JazzMobil olaszországi turnéjához a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult.
A Kodály Spicy Jazz egy hónappal később újra útnak indult, és most először elhagyta Európát. A zenekar ugyanis egy televíziós szereplésnek köszönhetően Afrikába, egészen pontosan Rabatba kapott meghívást, ahol a Marokkói Magyar Nagykövetség október 23-i ünnepségén két fellépése is volt Kodály népdalfeldolgozásokkal.

A zenekar legközelebb november 23-án koncertezik Budapesten, a Muzikum Klubban

A Kodály Spicy Jazz tagjai az utazások között itthon stúdióban dolgoznak az új dalaikon, amelyek várhatóan 2018 elején nagylemezen jelennek meg. Nemrég fejezték be a „Túrót eszik a cigány” című népdal jazz feldolgozásának stúdiómunkálatait. A koncertfelvétel tavasszal Németországban, Stuttgartban készült, és a nagylemezre ez az élőben rögzített hangfelvétel kerül majd. A dalhoz egy road movie-jellegű videóklipet készített a csapat rövid, személyes kommentárokkal útban a tavaszi külföldi fellépésekre az ausztriai Linzbe, illetve Stuttgartba.
A Kodály Spicy Jazz zenekar egy éve alakult négy profi muzsikus részvételével, akik a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozognak és több hazai zenekarban muzsikálnak. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át 21. századi szempontok alapján, hogy a művek friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a fiatalokhoz és újra „slágerekké” váljanak. A zenei projektet Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére indította útjára a Music Fashion Kiadó. A Kodály Spicy Jazz első, online kislemeze februárban jelent meg, rajta az Esti dal, a Felszállott a páva és a Felülről fúj az őszi szél feldolgozása. Az online kislemez az ismert internetes felületeken elérhető.   

A Kodály Spicy Jazz zenekar tagjai:

Cséry Zoltán - billentyűs hangszerek és hangszerelés

Görögh Dániel – trombita, művészeti vezető

Szentgallay György – basszusgitár

Köles Márk –dob